Fotografi

Smarter Commerce i IBM Client Center

Åbning af IBM Client Center Copenhagen

Åbning af IBM Client Center Copenhagen

IBM Client Center Copenhagen i Lyngby, åbnede igår deres nye udstilling “IBM Smarter Commerce”.
Pika Foto har været med inde over udstillingen i alt fra idéer, planlægning til udførelse.

IBM Client Center er IBM Danmarks kundecenter beliggende på deres hovedkontor i Lyngby. De servicerer et 5-6 cifret antal kunder årligt, og har som en central del af deres mødefaciliteter, et stort område til at showcase IBM’s visioner og produkter. Udstilling skifter en gang om året – og jeg har været med inde over de sidste 3 gange de har sat en ny udstilling op – Denne gang var ingen undtagelse.
_MG_2228

Der har været knald på den sidste måned, og mange timer er blevet leveret til en veltilfreds kunde. Timerne har været fordelt over en vifte af arbejdsopgaver og der har i dén grad været tryk på “Medieservice” delen af “Pika Foto- & Medieservice”. Der har selvfølgelig været en del fotografisk arbejde også, men da mine kompentencer også inkluderer en stor viden omkring grafisk design, filformater, god erfaring i at sparre med de store trykkerier, en masse teknisk viden generelt så er det blevet trykket på alle tangenterne for at levere kunden en samarbejdspartner der har kunne rådgive og løfte alle de opgaver der skal til, for at sætte sådan en udstilling i verden.

Opgaven startede med brainstorming for nogle måneder siden, og jeg var med inde over fra starten af sammen med Rikke (der driver Client Centeret og er primus motor bag udstillingerne). Fordelen ved at være med, helt fra starten er selvfølgelig at jeg som konsulent på opgaven, kan for det første komme med ekstra input, men samtidig også kan konkretisere hvilke idéer der kan flyve, og hvilke der ikke kan – helt fra starten af. Det sparer selvfølgelig kunden en masse tid, idet de ikke risikerer at køre ned af et forkert spor med nogle idéer der ikke kan implementeres. Samtidig kan jeg komme med kreative forslag til løsningsmodeller de ikke selv havde set. Efter (mange) møder med en masse interessenter i udstillingen, begyndte vi at få et overblik over hvad udstillingen skulle dække, og kunne begynde at kigge på det grafiske udtryk, hvad der skulle laves og leveres.

_MG_2315 Fotografisk er der blevet lavet to kæmpe fotostater på hhv. 2,60 x 2,20m og 2,60 x 5,70m. Udover det, har jeg håndteret al grafik – jeg har været med inde over selve designet, samt stået for at lave selve produktionsfilerne til trykkeriet – IBM er et stort multinationalt firma, der selvfølgelig har regler for hvordan deres grafik må bruges, i hvilke sammenhænge deres logo må vises, og generelle ting som sprogbrug, her hjælper at kende kunden og kunne navigere fornuftigt i de regler der er. Med i teamet var iøvrigt Helene, som er Rikke’s faste tekstforfatter og som jeg også har arbejdet sammen med på tidligere opgaver. Når vi så er kommet frem til grafikken, har jeg stået for at bikse det sammen i de vektorformater trykkeriet har brug for (Damgaard jensen – dgj.dk – som er fantastiske!). Her er en dyb viden om farveprofiler, dpi og skaleringer, filformater, tryk-teknikker guld værd. Trykkeriet kan typisk løfte opgaverne for deres kunder mod gebyr, hvis de eksempelvis sender en bitmap på 300x300pixels og tror de skal have forstørret den op til 1x1m… men det er dyrt, og hvorfor ikke levere det korrekte format fra starten af? Det er billigere for kunden, man undgår misforståelser og når man kører med hårde deadlines, er det rart at vide at trykkeriet kan lave det på den lovede tid (a.k.a. ASAP ;-) fordi man véd at materialet de har modtaget, er iorden. Vi leverer altid en produktionsklar fil, og det er meget sjældent der er rettelser til dem.

_MG_2359Udstillingen er iøvrigt rigtigt spændende, med en masse spændende demoer om hvad IBM kan gøre for retail branchen – og det er ikke så lidt, samt en demonstration af fremtidsvisionerne for den komplette shoppingoplevelse inklusive et virtuelt prøverum. Jeg skulle hilse at sige at en 2 meter høj fotograf, ser fantastisk ud i kjole – men jeg tror jeg holder mig til kameraet ;-)

Alt i alt, et rigtigt spændende projekt at være samarbejdspartner på – og en enormt glad kunde gør kun min dag bedre ;-)

Nu er det vist så også blevet tid til en smule fritid og sommer, sol og en kølig på altanen!


Fra 2013 til 2014

Tribute to MoodySå blev det nytår. Dermed også tid til nytårsfortsætterne for mange mennesker. Det er ikke noget jeg gør mig i – det er en “lost cause” fra starten af. Mørke dage, koldt og vådt vejr, løbende næser og generel irritation gør at Januar måned er den værst tænkelige at sige til sig selv “Nu skal der løbes!” eller “Jeg vil være bedre til ikke at ligge og fede den på sofaen”. Så dét er bare op ad bakke hele vejen :-)

Meeen visse ting bør man tage op til revision en gang imellem – og især dem der ikke fungerer – og så er Januar vel ligeså god en måned som alle de andre. Hvad har jeg så der ikke fungerer i mit fotoliv? Jo to ting: Min blog og min kreativitet (eller dyrkelse af samme ihvertfald).

Hvad bragte 2013 så? Der skete rigtigt meget i mit personlige liv ligesom der skete rigtigt meget forretningsmæssigt. 2013 blev også året hvor jeg tog springet og gik på mellemformat…. Det må jeg skrive en blog post om – Jeg har købt en gammel svend af et mellemformat kamera fra Hasselblad med en Phase One back på. Det ér gammelt grej, men det er en udpræget fornøjelse at arbejde med – og den helt rå billedekvalitet løber i cirkler om mit Fullframe Canon. Ulempen er så bare, at “once you go Digital Back – you never go …. Back…ehhh?” …eller noget ;-) Jeg ser ihvertfald dyre opgraderinger i horisonten!! Mine almindelige DSLR har klart stadig merit – men jeg kan ikke se mig selv opgradere dem igen. Måske, når de allesammen er udtjente køber jeg en erstatning som backup kamera – men jeg går nok aldrig tilbage til noget mindre end mellemformat som mit primære studiekamera!

Hvad håber jeg 2014 bringer?
Min blog kræver noget opmærksomhed. Der sker for lidt – og hvis ikke jeg får taget mig sammen og brugt den noget mere, så kan jeg ligeså godt lukke den. Så dét er ihvertfald eet mål jeg har for første halvår af 2014: At få gang i bloggen igen – eller lukke den ;-)

Mit webiste (pika.dk) har fået en kosmetisk overhaling de her dage. Jeg er igang med at lægge den sidste hånd på detaljerne – hvilket nok også lige triggede denne post. Det er rent design der er lavet om på – og så skal jeg måske have min blog integreret lidt bedre på den af rent SEO-mæssige hensyn)

At dyrke min kreative side er også noget jeg har savnet. 2013 var et år præget af en masse god forretning, nye kunder og spændende opgaver – men ikke rigtigt nogen personlige projekter. Dét skal der laves om på. Det eneste rigtige personlige projekt jeg fik lavet i 2013 var ovenstående billede – min “Tribute til Moody”. Og det blev endda først lavet i december, så det var lige på grænsen ;-) Men det mindede mig om hvor meget fornyet kreativ energi man får af sådan et projekt! Og som fotograf er det nok den vigtigste råvare vi har….så glem udstyr og andre materielle ting vi er så gode til at sætte i vejen for vores udvikling. Så flere personlige projekter – store som små!

Godt nytår herfra!

/Rune


8Ball ft. Gustav

8Ball - Gustav

Efter 2 måneders arbejde, gik vi endelig i luften igår med 8Ball’s nye single, featuring Gustav.

Jeg tænker at lave lidt behind the scenes, og måske en breakdown af videoen fra et teknisk perspektiv – selvom det hele er sjov og ballade, har alle involverede lagt mange kræfter i både musik og video. Som ventet er der masser af haters derude – men heldigvis er de nemt overdøvet af alle lovers’ne der kan se humoren i hele produktionen :-)

Musikken er snart på iTunes – og videoen, ja den finder du lige her:


The Big Picture

Det er stort! Faktisk, det største billede jeg har lavet…

IBM’s kundecenter “IBM Forum Copenhagen” kører for tiden en Smarter Cities udstilling som jeg har været en del involveret i. Een af opgaverne var at producere et billede der fylder den 13,5 meter lange væg ud i udstillingslokalet.

Opgaven bød ikke på de store kreative udfoldelser men til gengæld var der nogle hårde tekniske krav der gjorde opgaven spændende. Billedet skulle illustrere “trafik i København” og der var nogle hårde krav som:

– Størrelse (2,6 x 13,5m)
– Opløsning – billedet skulle selvfølgelig kunne blæses op i den størrelse og stadig være flot at se på
– Knald på farverne. Det skulle være en eye-catcher
– Blå himmel med plads til type
– Gengendeligt København
– Vejen skulle “forsvinde ind i billedet” i venstre side (Der er et gulvtæppe i udstillingen der ligner en vej, der drejer ind i billedet)

Jeg løste opgaven med en blanding af forskellige teknikker såsom at stitche 4 billeder i bredden sammen. De var skudt bracket’ed så jeg kunne få højlys og skygger med ved at lave lidt HDR på de stitchede billeder (Ellers ville vejen være alt for mørk i kontrast til den store bygning i venstre side, oplyst af morgensolen). Derefter skød jeg enkelte frames af biler med længere lukkertid for at få lidt blur/bevægelse i dem (med et ND filter).
I Photoshop lagde jeg derefter bilerne på min baggrund, arbejdede med himlen for at gøre den helt blå og fik det forstørret op til de korrekte mål til trykkeren.

Se materialet brugt, photoshop filen og opsætning i videoen :-)


XfcpX2 released – and why it doesn’t matter ;-)

So, I finally got around to do a version 2.0 of the XfcpX utility.

It has proven more popular than I expected – which is great; but also pretty bad as this should never have been nessecary.

The new version is rewritten from scratch and solves some of the major issues with the old utility. All of this does not matter though, as Canon FINALLY release a plugin. Yes, you heard me right – it’s out there, and while I have not tested it myself yet, it is apparently doing it’s job. While I would like to say “Kudos to Canon for making this” however, I will settle with saying “That’s about d*** time”. I love Canon. I am a photographer who’s whole gear base is Canon and as such, I was expecting the same top notch Customer Service moving my Video to the XF platform. This is simply not good enough.

Anyways – I made the utility, and while it is basically rendered useless, I am putting it outthere anyways. Who knows, someone might find use for it – if anything, as a backup in case there are glaring bugs in Canon’s plugin (let’s hope not!). I also think Canon’s utility is MacOS 10.7 (Lion) only…. this is NOT confirmed, so please correct me if I am wrong. However, if that IS the case, you can use XfcpX2 until you get your system upgraded – it has been tested on Leopard as well.

You can find Canon’s XF plugin for FCPX here: Canon Plugin for FCPX (Make sure you select Mac OS 10.7 from the dropdown list.)

Without further ado, here it is – XfcpX 2.0:

XfcpX2 Release notes:

Due to popular demand, and a few rather handsome donations (Thank you!) I have reworked the XfcpX code.

Version 2 of XfcpX indicates a big change.

There are 3 major things to notice with this release.

– The program has been rewritten from scratch, and is now a Cocoa application written specifically for mac instead of Java. This has no real big impact other than the fact that I had to learn a new programming language ;-) What I do hope, though, is that it solves a few issues of mine (and some of yours). First off, Java is not really well supported on the Mac platform. As a result, some people have simply been unable to use the program as it would not start on their system, and I had no chance to find the cause. Being a native program, it is my hope this will be more smooth now. It also opens up for a few more tricks in the UI part of the program – and it will be the foundation for the XfcpX utility from now on.

– The workflow model has changed – or rather, has disappeared. My way of doing this should not be imposed on everyone else; and for some users it was a bit hard to understand the whole workflow idea. Instead, XfcpX just takes any folder as a master folder, with no requirements to the folder structure. You simply browse to your master folder (Or drag it to the green drop area in the application) and XfcpX will scan that folder and all subfolders for the video files. This has some added benefits:
– You are not forced to use the canon supplied XFUtility program (But, you certainly can and I still recommend it)
– You can simply backup your cards, by copying the contents folder from camera to your harddrive and read that folder (as the majority are doing it seems)
– If you have no need to retain the original files, you can now read directly from the camera by dragging the cards (labelled “Canon XF”) from finder directly into the green drop area in XfcpX (Or browsing to them using the “locate” button)

– Finally, and the big one for many, XfcpX will now combine your big (2GB+) files into one clip.

You can download the new package here: http://pika.dk/XfcpX/XfcpX2Installer.mpkg.zip


XfcpX – From Canon XF100 to FCPX – a working flow!

Please note: Canon has finally realeased their plugin. If you are still here for the XfcpX tool, please check out version 2 of it here: XfcpX 2

So, you are one of those happy owner’s of the Canon XF100? And you really want to work with Final Cut Pro X now that you’ve paid for it? You have banged your head at the wall, cursing at Apple, Canon and your dog over the fact that you could not import your footage in a manner that made any sense? If that’s you, read on – I may just have the solution you are looking for…and it’s Fast, Free and Lossless (Yeah, that’s what I said!)

UPDATE January 2012: Sorry all, I can see some of you had unanswered comments. My blog was spam-attacked, leaving me with some 8000 comments to sort through before getting to yours. I’ve installed a better spam protection now, so if your comment/question got lost in the clean-up please repost.

So, I too, have been in your situation. I’ve searched the internet high and low for a working solution that made sense. Sure, there are options – you could roundrobbin’ your files through FCP7… Well, that’s a no-go for me; even though I have my trusty FCP7 still installed, it’s on a another boot drive as I did not want to take the chance of messing up my production system. And booting to another OS to ingest my video, is not really an option for me, when I think in workflow terms. So, there’s the other option of the “Best video converter for mac” crap you see spamming all over the place. Is it Aunsoft? Foxreal? Whatever… are they even different products or just rebranding of the same code? Either way, they are $35 and reports claim that they are unstable, hard to do batch stuff in and they bloat the files… The bloating I could live with, disk space is cheap, but they do introduce a transcoding step – and we all know what that means: Loss of quality.
Also, the lack of any kind of workflow support just makes it a non-viable option for me. Daniel Houghton did a nice job of creating an Automator script to help with batch transcoding using Adobe Media Encoder. But I am not too fond of solutions that are too automated. I want options. And Adobe Media Encoder is more money out the window, unless you preown it ;-)

Considering that Canon claims their XF Pro codec is a “real” mpeg2 stream, wrapped in the MXF container, I am not about to accept a transcode of my master material, unless absolutely nessecary. It turns out, I don’t have to ;-)
So, after some investigation, edu-ma-cation and a few buckets of coffee, I came up with an idea of my own – and seeing as it does not look like Canon is going to step up to the plate in the near future, I took the liberty of going ahead and implementing the damn thing as well.

The proverbial tree does not grow into the skies though – read on…

The Good

So, is this the Holy Grail? The ultimate tool? Nope. Does it work? Absolutely yes. And it’s fast as well. Oh, and did I mention, NO transcoding. Basically, I am rewrapping the original mpeg2 stream in a .mov container that FCPX will play nice with – after which you can have FCPX transcode it if needed. But you have your original yuv422p/50Mbps footage going straight into the belly of FCPX – yummy yummy ;-) It’s all possible only due to the brilliant work of the guys doing the whole FFmpeg open source project. So yeah, don’t thank me – thank them… they did the hard work; my little utility is simply wrapping it in a nice UI that will enable it to be used in a decent workflow for us happy XF100 owners ;-)

The Bad

So yeah, I’m not really a Mac programmer. Neither am I a Cocoa specialist or anything fancy. I am also on a limited time-budget. So this is not a pretty program, very Mac’ish or really a nice package or anything like that. Update – I just repackaged and precompiled the whole thing… the installer should be alot easier now

…And the Ugly

And while we’re on the subject of time-budget – Any time spent on stuff like this, is time not spent making money from my customers. This means, that this program is as-is. Don’t expect support, don’t expect bugfixes and don’t expect it to get improved in regards to functionality. However, just below this paragraph I am providing you with a donate link so you can send me a little token of appriciation if you feel like it. Now, let me elaborate on this: Please, do not in any way feel obliged to pay anything for this little utility. I am dead serious – if you use it, and don’t feel like paying there’ll be no hard feelings from my part – I pinky swear; I am just happy you can use it to be productive. I made the code for myself – and it does not cost me a dime (or almost nothing) to make it available to you, so enjoy ;-)
But, if there’s enough funds comming in from this little Paypal link, I may find that I can afford to spend some more time on this program. While there will be bugfixes to whatever annoys me the most, a little funding can go a long way to make the product better. And it can get alot better – stuff like a nice installer, individual file conversion instead of just whole cards, previews of the video files, more options to split sound and video, maybe even a true Log&Transfer kinda thing with setting I’s and O’s on individual clips, better handling of metadata (big one for me) etc. etc. I make no promises though – Java programming for the Mac is not where I get my income from, and a man’s gotta eat you know ;-)


Please make some donations

So, without further ado:

Installation

Yeah, so in short – this is what you are going to do:
– Check Prereqs
– Install Java (If needed)
– Install XfcpX
– In…joy! :-)

Check Prereqs

This is developed and tested under Lion – I see no reason for it not to work under Snow Leopard for instance… but I have no clue really. If you try it out, please let me know ;-) Anyways, make sure your Mac is fully up-to-date by clicking the apple icon in the top left of your screen and select “Software Update..” – if you see any packages inthere, install them all unless you have a good reason not to. In order for this guide to work, you should as a minimum have the App Store installed… but there’s other goodies to be had, such as the ProRes codecs that only comes as an update in there for FCPX owners.(But of course, you already did install those – right?)

Install Java

If you don’t already have Java installed, go to http://support.apple.com/kb/DL1360 and download the latest version of Java – install it. Note: You probably already have Java and can skip this step – but this is the link in case you don’t ;-)

Install XfcpX

Download XfcpX, open the zip file and double click the installer – if all goes well, you should be able to find the utility in your Applications folder (Or use spotlight).

So, what’s going on here?

The utility is fairly simple. I made it in a way that made sense for my workflow. It assumes you used Canon’s XF Utility to backup the cards from your camera. These are your Master files, and should never be touched. I am importing all my cards using the XF utility to a single folder called “Master Files”. What I am saying is, that the Master Folder in XfcpX should basically point to the same directory as your backup location option inside the XF utility ;-)
Once you’ve located this, the right side “Cards to Process” should populate with the cards you have backed up. (They are listed by the date name that XF util uses to name each folder). The Destination Folder in the bottom is up to you. Some place all their converted files in one folder, and import them to FCP from there. I prefer to create a folder structure for each project and place the media there, something like /Media/Customer_name/Project_Name/ – the reason is, that if you use the “use folder names for meta data” thingie inside FCPX, you have prepopulated some keywords/metadata already…always nice !. XfcpX will use the destination folder, to create a single folder for each card processed (same name as XF Util used) and will place all the processed .mov files from the card inside this folder. When you have set the master folder and the destination folder, select the cards you want to process and click “1..2..3..GO!” ;-)
When a card has been fully processed, it will be moved to the Previous Cards list in the left side to clear up some clutter. If you need to reprocess it, you can just click it back to the process list on the right and select it for processing.
As with many of these things, you should not tamper with the folder structure/names of the cards that XF utility backed up – I am dependent on them ;-)

Final note

That’s it… you should now have full quality copies of your video, wrapped in a FCPX friendly .mov container ready to import into FCPX and let it do it’s thang!
You can, in your Event, just select “Import files” and it will eat it all up – but an even better option, if you ask me, is to say “Import from camera”, then click “Open Archive..” and browse to the Destination folder. The reason for this, is that it will display the import window where you can select individual clips with in’s and out’s to import ;-)
Depending on your system, you may experience a greenish flicker on the video when you play it back inside FCPX – don’t be scared, it’s not a “real” problem. The video is fine, will render fine and all that – it’s due to FCPX’s need for speed… if you go to the Preferences in FCPX and click “Playback”, select “Higher Quality” instead of “Better performance” and the problem goes away. This has nothing to do with the rewrapped files, just a performance issue in general – other formats does this too inside FCPX. If you can live with it, rest assured it will render just fine and it’s only a playback issue inside FCPX’s preview(Although, color correction might be abit more tricky :p ).

There you have it – now, forget about the tedious technical stuff and go be creative… shoo, come on, out in the real world and make some footage!


Please make some donations

/Cheers


******************* Known limitations *******************
– XfcpX will not handle Interlaced footage (the 50i, 60i modes etc.). That is to say, it will handle it, but you will get the raw interlaced footage into FCPX with all the artifacts you’d expect. This is due to the fact that I am not converting it. I could probably make an option to convert interlaced footage, but there would have to be a high demand for that. In my mind, Interlaced footage belongs in the past and should be shunned. The 3 key points of this software is to fit in a nice productive workflow, be fast and leave the original footage intact. Converting files, to handle interlaced footage would go against the latter 2.
– On some systems, the resulting .mov files wont play in QuickTime. This has to do with the videos being tagged, improperly, with a FourCC of m2v1 instead of m2v. It’s just the tag though – and the files should play fine, once inside FCPX. It’s on the to-be-fixed list.

******************* Updates below *******************
25-08-2011 – (V1.1c):
– Fixed a bug introduced with the NTSC Audio fix ;-) It resulted in just the Left mono channel being mapped to a stereo channel, leaving right mono sound out of the file. This means any video you converted with the previous version, only have left sound in it – reprocessing of the files is needed, sorry :(

23-08-2011 – (V1.1b):
– Fixes a bug with that produces really small(~400Kb) and useless .mov files. (Due to faulty timecodes for audio in NTSC version of the cam)

22-08-2011 – (V1.1a):
– New version up. Handles directories with spaces now ;-)
– Fixed “Chance to hang when processing large MXF’s”


60 Portraits in 6 hours

Time for an english blog post! Now, why is that? Did I suddenly go all international ? No, not really – I did, however, create a BTS video of a recent assignment. A video which I figure may have a wider appeal than just the local suspects, so I chose to annotate it in english – and this video/assignment is what this blog post is about. So there – english it is :-)

I was approached to shoot the entire staff of the GBS department – a subsidiary division of IBM in Denmark. They wanted a new profile so they initiated a little project to boost their presence, and for this they needed new profile pictures of each employee. The key points were that they wanted something “business like”, something fresh, something coherent that signaled that they were all part of the same team – and they did not mind moving away from the traditional portrait on a white background.

There were practical limits though – I couldn’t invite all 60 people to my studio, so Mohammad had to come to the mountain. The mountain in this case, being a generic and boring office space, with white walls, fluorescent lightings and where the most prominent piece of decor was a whiteboard ;-) In my scouting session, I did however notice the office space had blinds to cover the windows – a semi dark grey kind. Considering the traditional 8-bar logo of IBM my brain started working something out. I figured I could tone down the background, making it all a blue’ish tone to, if not emulate the logo, then at least, hopefully, create a coherent look for the portraits that made sense in some way.

The day arose and I arrived early with an assistant, setting up in the office space. The lighting plan was all mapped out in my head – and to my delight, it worked out like a charm just as I imagined it would – save a few tweaks etc. of course. My contact person had arranged for a “flowing approach” where my little photo studio was open for business for something like 2 x 3 hours during the day, and people could just drop in and get the picture done as they saw fit. That worked out fine, at the busiest points I had a queue of maximum 4 people – noone waiting more than 10 minutes. I, on the other hand, had plenty of time to drink coffee in between – with planning, this could’ve been executed in something like 2-3 hours; but with this many people you cannot expect everyone being able to fit their schedule to yours – so all in all, it was a sensible approach that worked out well.

The shot it self, was very limited – in the sense that all the portraits had to be reasonably alike to achieve the goal of coherence. In order to keep the blinds filling the background, but not get the window panes in the frame, my camera was pretty much locked down except for the height, in which I had some leeway. That, unfortunately, meant that I had to order my poor subjects around, asking them to move slightly around to position themselves correctly in the frame – they were good sports about that though. I was shooting at 200mm @ f/11, enabling me to keep focus on them relatively easily, getting a pleasing amount of blur on the blinds and totally eliminating texture from the outside. Having the outside as a background, over a timespan of 6 hours was a challenge. I did count on it, so I made sure I had enough room on both sides of the shutterspeed to both keep a sharp image (Yes, the flash freezes movement, but having ambient light in the exposure can introduce ghosting on too slow speeds – an artifact I am not too fond of) as well as staying within sync speed of the flashes. There were *some* differences in the background brightness throughout the day, but nothing I cannot live with.

For the lighting part, I chose a big key light, gelled with a full CTO in an octobox. I moved it abit more to the side, to light primarily only one side of the face, letting the other fall into semi-deep shadows. Balancing for the CTO in camera, enabled the background to fall into the blue shades I was after. Then I added an ungelled kicker behind on the shadow side to prevent the dark part from falling into the background. I made an effort of “overdoing” this a bit, giving the kicker room to draw attention to itself. It gave the impression of light falling from the background outside (same temp) and helped modelling the face in 3D. All in all, this lighting gave me the edgy, contrasty look I was going for. Finally, I flagged off the Key so it would not touch the background (very small area @ 200mm, so easy to flag off) and added an ungelled hairlight for good measure ;-)

A breakdown of each light:

Exposing for the background

Exposing for the background
No lights, with a rough WB of 3000K'ish, notice the blueish tones on the blinds



Key Light

Key Light
No diffusion material, notice how the blinds turn back to neutral, since the color-gelled Key now illuminates them.



Key Light

Key Light
Now diffused properly (look at the reflection in the background window.. Shadows are more pleasing. (Also loosing a stop or so of light)



Kicker/Rim Light

Kicker/Rim Light
Bare bulb, helping sculpting/modelling the face against the background



Key + Kicker Light

Key + Kicker Light
Now the background has been flagged off from the Keylight. (Almost, the white part in bottom right of frame is still exposed to key, will be tweaked later).



Hair-/Rim light

Hair-/Rim light
Alone, giving definition to the hair and rims out the shoulders.


Final Portrait

Final Portrait
All lights on, background properly flagged.


So, there you have it – 60 Portraits in 6 hours ;-)

Equipment used:
Elinchrom Ranger RX Speed a/s
Elinchrom Octabox 135cm
Canon Speedlight 580EXII
PocketWizard MiniTT1 / MiniTT5
Canon EOS 5D Mk.II
Canon EF 70-200mm / f2.8
Lee Full CTO Gel
Lenovo W701ds


Mere Video – YesPeople Events

I slutningen af Maj måned blev jeg hyret til at dække et live-event. Det var event firmaet YesPeople der havde arrangeret en Poker galla for Teleworks. De forstår at lave et event med tryk på – og der manglede ingenting; heller ikke video dækning ;-)

Det var en lidt uvant situation for mig at skulle dække en sådan fest; og så alligevel ikke. Jeg har dækket events nok efterhånden som still-fotograf til at vide hvad der skal holdes øje med, hvilke billeder der bare skal i kassen for at ramme den rigtige stemning og så ellers være klar på aftrækkeren når al det uventede sker ;-)
Det var samtidig en god ild-dåb til mit nye Canon XF100 HD cam; et værktøj jeg er blevet sindsvagt glad for i studiet – men som så også viste sig at fungere fantastisk i “Real time” situationer!

Ovenstående video er den komplette, og lange, sekvens der blev sendt til kunden. Herunder følger en kortere, mere tight klippet version uden så meget “personligt” materiale i, der blev leveret til YesPeople selv for deres egen promovering skyld.


Sommer-sommer-sommercrush!

Så er der nyt fra 8Ball / BAM!BAM!BAM!BAM! crewet – deres bud på et sommerhit; og samtidig et mere seriøst udspil til en popsang… Den har potentiale hvis du spørger mig ;-)

Video’en er bikset sammen af yours truly. Med et ønske fra drengene om at blande deres ferie-footage med lidt sangscener / historie frygtede jeg det ville blive en mærkelig blanding af HQ video og iPhone optagelser. Det blev det også, men jeg syntes jeg kom frem til en elegant løsning til at vise deres feriefootage – så det er lidt nemmere for seeren at skille skidt fra kanel ;-) Resten af materialet, er skudt enten i studiet heroppe eller on location, som f.eks. bar scenerne (med venlig support fra Miami Club Ribe). Der er også en del footage fra deres live koncerter på diverse spillesteder samt DHB hvor de rockede teltet for et par uger siden.


Busy busy little bee

Nåh, det er lang tid siden der har været opdatering her… Det er ikke fordi jeg er doven, men fordi jeg har haft travlt! Der har været en masse arbejde med at komme på plads i de nye studie lokaler (Se videoen ovenfor ;-), en masse arbejde med dét det handler om; nemlig Foto (og video!) – både “gamle” kunder og de nye kunder jeg har kunne tiltrække, nu da jeg er i stand til at løfte endnu større opgaver. F.eks. havde det været umuligt at løfte en kunde som Nordsjællands Service Udlejning (www.nsu.dk) i de tidligere lokaler. Jeg har leveret alt deres billede materiale til deres nye webshop – og jeg skal love for at det nye studie’s 200m2 blev udnyttet max, da der skulle findes plads til alle deres borde, stole, flagstænger og bardiske ;-)

Der er også lagt en del timer i den nye hjemmeside – www.pika.dk – et projekt der også har haltet en smule, men med vilje blev skubbet til efter jeg var på plads i det nye studie… kig gerne forbi siden ;-)

Derudover er der kommet en del flere video opgaver ind – noget der også trækker tænder ud når det kommer til tidsforbrug… Det er blevet til et par produktvideoer, der stadig er under udarbejdelse – men du kan se lidt “Work-in-progress” her:


og her:

De er slet ikke færdige endnu dog ;-)

Det er også blevet til endnu en 8Ball video og lidt Event video-dækning… hold øje her på siden for at se mere ;-)


Credit given where credit is due

Jeg skrev i en tidligere post om mine erfaringer med Præster og fotografering i deres kirker. Og mine problemer med deres regler og holdninger omkring fotografering under ceremonierne.
Jeg må retfærdigvis sige, at der findes altså også den gode slags ;-) I forrige weekend var jeg oppe og skyde et bryllup i Frederikssund kirke hvor præsten, Thomas, var af en anden holdning. Hans kommentar da han ankom var noget i stil med “Så du er fotografen? Du skyder bare løs – jeg har prøvet lidt af hvert… så længe du og parret er afklaret med hvor meget du må forstyrre”.

Han havde endda et kort over kirkens grundplan med anbefalinger til hvor man kunne skyde bedst fra – inklusive et kryds helt oppe ved alteret – 2m. fra præsten og parret der blev viet. Sådan!


Lidt indsigt

Jeg har et par blogposts liggende, der nok snart skal se dagens lys ;-) I mellemtiden vil jeg dog gerne lige have lov at linke til denne post jeg faldt over. Den er vel egentligt et direkte respons til det iPhone shoot jeg også har linket til på min blog tidligere. Anyways – Tim Gander tilbyder en lille portion indsigt i hvorfor man overhovedet bør benytte en professionel fotograf hvis man ellers er seriøs omkring sin forretning. Jeg har selv en større blogpost på vej omkring det – den blev trigget af en kommentar på Amino forums (Du ved, der hvor gud og hver mand der vil tjene en skilling starter – og vist nok sjældent bliver så længe igen) – nemlig at en bruger spurgte om hvor meget et produktfoto shoot ville koste, og en fotograf svarede med et tilbud (med en uholdbar lav pris iøvrigt) – hvortil een af kommentarene var: “Hvorfor er det så dyrt? Hvor svært kan det være at tage et skide billede – det er vel bare at købe et kamera og klikke på knappen!” – flot Brian.

(Det er en engelsk blog – sorry ;-)


Om Præster og Fotografer

Jeg er de seneste par år begyndt at tage bryllupper ind – det er et sjovt afbræk fra alt for planlagte studioshoots og tilbyder alligevel en god sjat udfordringer af både den kreative og tekniske slags, samtidig med at jeg trods alt har een eller anden form for kontrol over situationen – modsat eksempelvis at skyde en koncert, hvor der ikke er mange andre muligheder end at følge med strømmen.

Een ting har jeg dog ikke kontrol med – og det er, tror jeg, præstens fordomme mod fotografer. Uden undtagelse, er parret og jeg blevet mødt med beskeden: “der må ikke fotograferes under selve vielsen, kun når bruden kommer ind og parret går ud”. Det vil altså sige, at parret ikke kan få foreviget øjeblikket; det sekund hvor ringen kommer på, hvor de ser hinanden i øjnene og er mere sikre på noget end de nogensinde har været.

Hvorfor er det sådan ? På den ene side kan jeg godt følge Præsterne. De vil gerne have arbejdsro, og vil gerne beholde den ærbødighed der bør være overfor ceremonien. Det er fair nok. Men, på den anden side udbyder de altså en vare – en vare hvor parret er køberen og kunden. Jeg syntes det synd for de par, der gerne vil have foreviget dette unikke (og forhåbentligt) engangs-øjeblik og jeg forstår ikke begrænsningen.
Min fornemmelse er, at præsterne simpelthen er blevet trætte af 20 onkel Bent’er og 50 ivrige tanter der vælter rundt i mellem gangene og bader Kirken i et blændende inferno af blitzlys. De føler måske der mistes fokus på det, det hele handler om. Og så er der vist nogen imellem, der bare er deres egen lille høvding i deres lille kirke, og siger nej blot fordi de kan. Og det nej kommer konsekvent, uden hensyntagen til parret eller, måske endnu vigtigere, hvem fotografen er. For en Professionel fotograf ved godt hvordan han skal opføre sig. Han har respekten for sceancen, og det sidste han ønsker er at tiltrække opmærksomhed til sig selv – for kun når folk kan være helt sig selv, fanges de helt rigtige øjeblikke.

Jeg fotograferede en barnedåb forleden – og her var Præsten anderledes imødekommende. Om det var fordi det ikke var et bryllup, men blot en dåb – eller om det var fordi det ikke blev holdt i Kirken men istedet i Sognehuset, da førstnævnte var under renovering, ved jeg ikke. Det kan også være at det bare var sådan hun gjorde tingene – i så fald skal hun have stor ros for det, for dét hun sagde var nemlig, at der var ingen begrænsninger andet end at kun een fotograf måtte fotografere. Se, det kan jeg forholde mig til – for her har hun fanget idéen fra begge verdener – kunderne får den ceremoni som hun gerne selv vil have lov at servere for dem, samtidig med at kunderne får lov at få foreviget det hele af en fotograf efter eget valg.
Hvorfor er det en smart løsning ? Fordi det er parret, ved valg af fotograf, der her selv bærer ansvaret for at det hele ikke går op i hat og briller – de vælger fotografen, og det står dem frit for at vælge en professionel fotograf som de stoler på kan løse opgaven, og på en måde der kan fungere. Eller måske har de den skarpe onkel med sit kamera der gerne vil skyde skidtet. Og hvis nu, der skulle ske noget – hvis nu, vedkommende alligevel bruger blitz og laver en paparazzi fest ud af ceremonien fordi han ikke har det optimale grej til at skyde uden, eller hvis nu han er ubehøvlet og lister om bag alteret midt i det hele og lige får skubbet til døbefonten på vejen, så er det parret selv der har valgt vedkommende, og præsten kommer ikke i klemme. Det er en god måde, hvor alle kan opnå hvad de vil – det værste der kan ske for præsten, er at ceremonien denne gang går en smule skævt – men der er ikke nogen der klandrer hende for dette og så må hun altså lige sluge sin stolthed og være lidt mere imødekommende overfor sine kunder. Hun siger vel heller ikke nej til at udføre en barnedåb, fordi barnet har en tendens til at græde så højlydt at ingen kan høre hvad præsten siger.

For vi lever altså i en verden hvor kirken ikke kan, eller vil, følge med. Færrere og færrere besøger den (tror da pokker – kom ned fra jeres høje hest), folk er vant til mediedækning – også af deres eget liv; de vil alle have et baggrundsbillede på deres PC og flotte billeder at vise frem på Facebook – så det er, hvis du spørger mig, en fuldstændig forældet holdning at drive sin kirke med.
De har selvfølgelig monopol på det flotte og traditionelle Kirkebryllup – og det er deres redning at dette koncept eksisterer… men derfor kan man godt vise respekt for sine kunder, kigge ud over sin egen navle / præstekrave og komme lidt med på beatet. En del mennesker vælger Kirkebryllup, ikke på grund af tro men på grund af tradition og det faktum at det ér et kirkebryllup. Så hvorfor forhindre dem i at forevige det?

Jeg ved fra kolleger i andre europæiske lande, at der er det ikke et issue overhovedet – som minimum må en professionel fotograf altid være tilstede og skyde hvad han har behov for under et bryllup – de er meget uforstående, når de ser et bryllup jeg har skudt og spørger “Om der ikke er nogle billeder af SELVE vielsen der blev til noget, siden jeg ikke har inkluderet dem i det færdige sæt”. Pinligt – men sådan er facts. Jeg har i mine kontrakter altid splittet sceancen op i hhv. “Vielse i Kirke” og “Par sceance” efterfølgende. Og jeg gør meget opmærksom på, at præsten typisk har sat disse begrænsninger under selve vielsen, så de har muligheden for at vælge det fra. De fleste vælger det dog til alligevel, med kommentaren om at de ihvertfald ikke bliver sure hvis der ryger et klik af mens præsten står og taler – for de vil jo gerne have billederne! Men som professionel fotograf, er jeg desværre nød til at følge reglerne og ikke rage mig uklar. Derfor kan der da godt snige sig et billede eller to ind alligevel :) – men når ikke jeg har friheden til at gøre det, har jeg heller ikke friheden til at bevæge mig derhen hvor jeg bør være, for at få et brugbart billede.

Omvendt har jeg haft 3 vielser på rådhuse under mine vinger – 3 forskellige rådhuse og 3 ens svar: Du fotograferer bare alt det du vil. Desværre var det et “go” til alle; og det ødelægger billedet lidt at skyde en ring der bliver sat på, med Moster Inger i baggrunden, der prøver at holde balancen med en kæmpe taske og betjene sit lommekamera med flash direkte ind i min linse – men det kan man da i det mindste arbejde med, og udenom ;-)

Det har altså været et konsekvent problem for mig, når jeg skyder et bryllup – og det er blevet til nogle stykker efterhånden, så jeg har indtrykket af at det er generelt for den danske kirke. Er der andre der har bedre erfaringer med bryllupper i danske kirker? Kan man gøre noget ved det – og bør man gøre noget ved det; eller er der forhold der gør Præsternes krav andet end helt urimelige? For hvis der er en god grund, vil jeg gerne lære, forstå og honorere den – indtil da tilskriver jeg det en middelalderlig form for magtbegær og håber på forandring.

Kom ind i kampen Præsterne ;-)


PhotoShop Disasters

Hvis man keder sig, er PhotoShop Disasters altid et besøg værd. Der er altid god sjov at hente og masser af inspiration.. eller; måske ikke så meget inspiration igen ;-)

Kort fortalt, er det en blog der hvor folk kan sende billeder ind, de mener er kikset i Photoshop på den ene eller den anden måde.. Der er alt fra “Lorem Ipsum” tekster, der ikke er blevet rettet inden en 20 meter stor plakat er gået i trykken, til kvinder, hvor det alt for tynde ideal er taget lige et skridt for langt som her, hvor også hele det stakkels pigebarns fysik har været en tur i centrifugen:

Klik for at se artiklen

Klik for at se hele artiklen i nyt vindue

Personligt, bruger jeg det ivrigt, om ikke andet for at grine lidt, men også som en god træning for øjet som fotograf. Istedet for at læse teksten, er det en god øvelse at vurdere billedet uden at du ved præcist hvad der er galt og så prøve at spotte det selv. Nogle er åbenlyse, nogle knap så åbenlyse – men vi har alle prøvet at sidde så længe med et billede og arbejde i detaljer, at man kan glippe de helt store fejl fuldstændigt. (Det er så derfor det altid er en god idé at have een eller flere reviewers på sit arbejde ;-) – men måske lidt træning kan hjælpe, så kig løs – se hvor mange du kan spotte uden at læse teksterne til – og ellers få dig et godt grin ;-)


MicroStock – good or bad?

Microstock… Hvis du spørger mig, er det forkert på så mange niveauer at det kan få blodet til at koge for de fleste professionelle fotografer. Det var, oprindeligt, en fantastisk mulighed for nye up-and-comming fotografer til at få en masse øvelse, måske en smule eksponering (pun intended :p) og hvis de var rigtige dygtige, opleve at få en lille skilling for deres arbejde. Idag, har disse micro stock agencies ødelagt mere end de gør gavn. Med metoder der minder om børnearbejde i u-landende har de en stor del af branchen i et jern-greb der er svært at slippe ud af. Det er beskidt. Enhver professionel fotograf, eller folk med ønsker om at blive det bør læse John Harrington’s “Best business practices for the photographer” for et wake-up call af dimensioner.
Den digitale verden har om noget revolutioneret den fotografiske forretning på mange planer – men der ér en bagside af medaljen; konkurrencen er vokset enormt. Det er normalt en god ting – en rigtig god ting endda – men der nogle forvridende elementer der spiller ind.

Som tingene er idag, er den professionelle fotograf NØD til at differentiere sig selv overfor sit marked for at kæmpe mod horderne af glade amatører med udstyret på rette sted. Kvaliteten som moderne udstyr leverer idag, er nærmest per automatik professionel. Derfor må fotografen der skal leve af det, være bedre end amatøren der gladeligt gør det gratis. Han skal være bedre til at lave billeder, bedre til at køre de projekter som et shoot er og er nød til at differentiere sig selv som værende en forretning som en kunde kan stole på. I sidste ende er det vel i en kundes bedste interesse at kunne skyde en opgave afsted og have en god mavefornemmelse om at der ikke alene kommer et resultat tilbage, men at det også er brugbart – hver gang. Det er her den professionelle fotograf kan differentiere sig. Han kan også skille sig selv ud fra mængden, ved at det arbejde han leverer blæser håret tilbage på enhver kunde – her er problemet så, at der findes masser af kreative ildsjæle der kan levere ligeså god kvalitet; og gladeligt gør det gratis: Det er disse personer der er det største problem for industrien: De gør det i god mening, men i processen skader de de professionelle fotografer der skal leve af det, og endnu værrere, de skader sig selv. De værdsætter ikke deres eget arbejde og får ikke den betaling de fortjener – og nej, en note i et magasin om at xxx har leveret billedet er ikke betaling nok; det er at blive snydt for 5000,- og få bygget sig et renomé som den fotograf der leverer gratis billeder (og når du stopper med det, står den næste klar i kulissen til at gøre det samme – og du tjener stadig ikke en krone). Det er synd for dem, og det er synd for branchen – de eneste der i sidste ende tjener på det, er kunderne – og her tænker jeg bla. på magasiner med op mod flere millioner oplag, der sparer en skilling på deres kreative udgifter. De burde skamme sig og være dem der tager teten – men som med alting, er det cold cash der vinder; og det kan man ikke holde imod dem.

Hvad skal den proffesionelle fotograf gøre? Være professionel selvfølgelig – ikke falde i fælder som at arbejde gratis, levere højeste kvalitet arbejde og gøre det hver gang. Han skal være en forretning kunden kan stole på – hver gang.

Denne post blev lidt længere end det var meningen – i virkeligheden ville jeg bare dele dette link: Time Magazine Cover Photo Ripoff – en artikel på engelsk om Microstock – spændende læsning ;-)


FStoppers.com: Kameraet ér ligegyldigt ;-)


FStoppers.com har lavet en lille video, der viser forskellen på professionalisme og know-how modsat den ivrige amatør, med lidt for mange penge til det dyre kamera. Som jeg har skrevet om tidligere, handler fotografi i langt højere grad om motiv, komposition og lys (at se det, finde det eller selv at lægge det) end det handler om hvilket kamera man bruger.

Selvfølgelig er der basale krav til kameraet, og som med alt andet handler det om finde det rigtige værktøj til det job man udfører. Når det så er sagt, så med på denne video, hvor de gennemfører et ganske fornuftigt fashion shoot med en iPåne – og nej, det er ikke fordi iPåne’n er lækker og fin at det spiller; det er fordi manden ved hvad han gør ;-)


Strobist: Using ND Filters to Kill Depth of Field

Strobist: Using ND Filters to Kill Depth of Field.

David Hobby har skrevet en lille artikel omkring brugen af ND filtre. Der er ikke noget nyt under solen; men han giver en god lille walk-through over den praktiske brug.

Hvis du ikke helt har forstået idéen med hvordan du kan bruge et ND filter til andet end at følge Digital Foto magasinets sædvanlige idéforladte forslag med at få “silkeblødt vand” så læs med her, og se hvordan fænomenet med at begrænse det indkommende lys ud over kameraets tekniske formåen kan bruges med flash til at opnå den kreative effekt du ønsker.


8Ball – tager guldet med hjem

…eller lidt om at tænke hurtigt, og arbejde under pres ;-)

Nephew’s nye VM sang er ..well… en Nephew sang, mere end det er en VM sang. Don’t get me wrong – jeg kan godt li’ Nephew; med Depeche Mode i blodet er det svært andet. Og deres nye sang, “Danish way to Rock” er også en fin een af slagsen. En fin Nephew sang altså, for den har ikke meget med en VM sang at gøre. 8Ball drengene, som jeg var ude for et stykke tid siden og skyde til en koncert derimod, har fanget idéen med en fodbold sang – og blandet med deres sædvanlige humor, en noget latrinær og barnlig en af slagsen vil nogen måske sige – og lad dem om det, så kan vi andre slå os på lårene af grin, er den et sikkert hit ;-) Har du ikke set den endnu ? Så kig da lige med her en gang:

Undertegnede, var på pletten for at skyde Behind-the-scenes footage og de “officielle billeder” til sangen. Vi skulle skyde, både i Københavns Centrum samt på Frem’s stadion i Valby, så der var lagt i skuffen til en masse fede billeder. Og en masse fede billeder var allerede begyndt at samle sig oppe i baghovedet – rød/hvide farver, glade mennesker og backdrops som Københavns Rådhus, Tivoli, Fodboldmål, grønsværen og hvad har vi. Desværre så skred drengenes plan noget, da vi skulle igang med at optage og de spurgte pænt, om jeg kunne træde til som vikar, for een fra teamet der havde lagt sig syg. Tilbage i bilen med grejet – øv; men en god dag skulle det nok blive, og vi fik skudt en masse videomateriale i KBH.
Næste dag, forgik på stadionet – og, i og med det var lukket område, og der altså kun var inviterede folk på settet, var jeg mere rolig ved at slæbe mit grej ind og lade det stå, mens jeg hjalp med de andre opgaver. Tanken var, at jeg kunne finde nogle pauser til at sætte lidt lys op og skyde ind imellem.

Lige da vi kom ind på stadion, blev jeg mødt af dette fantastiske syn:

Nice - her er min baggrund da!

En sektion, med næsten nye, og ens stolerækker i en kraftig orange farve – det var svært at skjule begejstringen – og teamet har nok tænkt sit, over tossen der gik og fotograferede stole – men jeg var klar over, at hvis jeg kun kunne vælge eet backdrop i løbet af dagen, så var det det her. Flotte mønstre i stolerækkerne, flotte farver der ville matche fint med den Dave Hill inspirerede stil jeg havde i tankerne og måske vigtigst af alt; det lå under halvtaget, så det var rimeligt beskyttet mod den smule regn der kom og samtidig lå det i skyggen, 1 måske 2 stop under hvad resten af stadion lå i – og det betyder en del, når man ikke har studiet med, men blot en håndfuld små speedlights ;-)

Ved første pause så jeg mit snit, til at kigge nærmere på min lille lokation, og gik over for at lave et par test skud. En løs framing- og eksponeringstest gav en god fornemmelse i maven – det skulle nok kunne fungere. Der var rigeligt med plads, til at kunne få både gruppen, Cheerleaders eller dem alle i samme frame, uden andre forstyrrende elementer. En baggrund må gerne være rodet, så længe den er ensformigt rodet – vi reagerer på faste mønstre uden forstyrrelser, ved at filtrere dem fra i hjernen. Der var ikke meget plads dog – hvis jeg skød lidt for bredt, ville der kommer trapper med – eller endnu værere, vinduerne oppe i toppen med en fuldstændigt overeksponeret himmel, jeg ikke ville kunne gøre noget ved (Se billedet ovenfor).
Der manglede dog lidt framing af billedet, og jeg tænkte at det ville jeg løse med flashen. Så jeg fandt en eksponering omkring 1.5-2.0 stop nede, satte en flash, som skulle blive min key, op på stativ, ca. 3 meter oppe (med masser af sandsække på!) og tog et test shot mere:

Framing med lys


Idéen er at skyde min key flash hen over hovedet på mine motiver, for at give en 3D feel ved at lyse en meget distinkt cirkel op af baggrunden, der giver en naturlig vignette i billedet, når det er taget lige forfra. Samtidig giver det en lækker fade-out af baggrunden, så den ikke bare stopper ved en stolerække. Samtidig er pladsen efterladt åben for at kunne give plads til evt. tekster og logoer – hvilket gør det endnu vigtigere at holde baggrunden deroppe lidt dæmpet.
Ganske fornuftigt nåede jeg lige at tænke, indtil de 5 minutters pause var slut og jeg blev kaldt tilbage! Næste pause kom lidt senere, og gav mig mulighed for at sætte resten af det lys jeg havde i tankerne, op og få et par eksponerings test. Jeg var fuldt ud klar over, at skulle jeg kunne hive mine motiver ud fra det travle videoshoot, ville der ikke være tid til at stå og rode med lyset – så jeg skulle have det hele klar til at tage de skud jeg nu engang kunne få. Jeg lånte “vagten” fra videoen i næste pause, til at finpudse lyset og eksponeringen – en 1/2 CTO gel på min key (som var min flash på stativ, lige for), og 2 u-modificerede flash mere som side/rim lights på et par clamps, monteret en god 3 meter ude i hver side på nabo sæderne, lidt tilbage. Det hele blev triggeret af et par PocketWizards eller tre (trusty old workhorses them!). 5 minutter:

Sweet - we're set to go!


Alt i alt, er det hele sat op og klar på 10 min – phew. Med lidt mere ro i maven, kunne jeg hellige mig de andre opgaver jeg havde fået på settet, indtil jeg så mit snit til at fange Cheerleaders’ne og få et par skud med dem alene. 4 minutter. Mens jeg havde dem stående der, fik jeg hentet drengene og fik et par skud med dem alle på samlet. 5 minutter mere. Igen, tilbage til arbejdet (det andet altså) og få de sidste videoer i kassen. Nu var alle trætte og ville hjem – men jeg manglede lige de sidste par skud af drengene, Ronnie Lennett, David Bertelsen og Jakob Hammer alene. Heldigivs var de stadig oplagte, omend godt beskidte, våde og trætte – men man tager hvad man kan få ;-) 5-10 minutter mere.

Retouchering er en vigtig ting. Enten som clean-up, egentlig manipulation eller blot for at ramme det rigtige feel i dine billeder. Og det er ikke noget man skal være bange for. Personligt er jeg en sucker for skarpe kontraster og mættede farver – og derfor tiltaler Dave Hill-looket mig, og det var det jeg havde i tankerne til det her shoot, omend ikke SÅ karikeret og tegneserie agtigt, som han gør det. Det var også det lyset var sat til, og billederne var taget med øje for. Hårdt, umodificeret lys, prangende farver på spillerdragterne og den noget hidsige baggrund – og jeg syntes det fungerer godt her. Der var en del retouch, og hvert billede har vel taget en god time i Photoshop at få plads, inklusive en halv times retouch… for de skulle alle have retouch og renses godt op, og for en gangs skyld skulle der arbejdes ligeså meget på drengene som på pigerne…. Pigerne skulle have den store tur, og have den lækre, pæne hud der går sig godt i det her look. Drengene også, men her var det ikke så meget hud (de må gerne være lidt rå i udtrykket) men de havde brugt de sidste 8 timer på at rode rundt i jorden ude på grønsværen og overhælde sig selv og de andre med vand og øl… så de var godt beskidte – og der lå en del arbejde i at få de nu røde trøjer, med hvide indtørrede mudderpletter og store våde skjolder, til at fremstå røde igen. Noget af et pille arbejde som resulterede i at en samlet skyde tid på en lille halv time i marken endte med omkring 6 timer foran computeren – men sådan er dét, og er idag en del af det at være fotograf – med mindre man har big bucks nok til bare at skyde, og få nogle andre til at retouche ;-)

Selvfølgelig er det vigtigt altid at få det bedst mulige resultat i kassen fra starten af, og noget jeg går meget op i – men nogle gange, er man bare ikke herre over alle ting.

Det samlede resultat af anstrengelserne, kan du se her – god fornøjelse:




Süperfad: Sony “Eye Candy”

“Eye Candy” – Sony BRAVIA HDTV

De fleste kender, eller har set dele af Sony’s “make.believe” kampagne. De store, flotte, farverige og surrealistiske reklamer på tv, der har det formål at vise hvor realistisk et Sony tv viser farver… eller noget i den dur. Flotte er de som regel; det seneste skud på stammen er produceret af Süperfad og kjämpe fint hvis du spørger mig – check det ud og se også lige, den alt for sparsomme, Behind the Scenes video på dette  link:

Superfad: Sony “Eye Candy”.


Manfrotto 055XPROB / 804RC2 kamera stativ – en anmeldelse

Manfrotto 055XPROB med 804RC2 3-vejs hovede

… Det absolut vigtigste stykke grej i den kategori der ikke bruger batterier, du kan finde på at købe som fotograf, er et stativ. Der er utallige scenarier, du kan risikere at skulle bruge det i – og der er ikke noget mere ærgerligt, end at skyde et billede du ved ikke bliver godt, fordi du burde have haft brugt stativ men ikke havde et – eller bare ikke havde det med.
Stativet er vigtigt til mange ting – det kan holde dit kamera steder, hvor det måske ikke er særligt sikkert du opholder dig, eller steder hvor din tilstedeværelse simpelthen ødelægger muligheden for at få billedet overhovedet (Dyre fotografi eksempelvis – sæt dit kamera på stativ med en fjernudløser, og chancen for du får et close-up af et egern vokser fra nul til ret høj ;-)
Men den absolut vigtigste egenskab ved stativet, er selvfølgelig at det hjælper med at stabilisere kameraet og få skarpe billeder – selv i scenarier, hvor lukkertiden er lang. Tommelfingerreglen for hvornår dine billeder stadigt bliver opfattet som skarpe af den menneskelige hjerne, ligger på ca. 1/blænden. Dvs. at skyder du på 100mm bør din lukkertid ikke være langsommere end 1/100s. God kameraførings teknik, kan give dig et halvt til et helt stop mere (her er Joe McNally’s Da Grip et godt trick at lære ;-) og selvfølgelig, billedestabilisering kan give så meget som 2 eller endda 3 stop mere. (Hvad er et stop ? Der kommer en artikel om det – men et stop, fordobler lyset der bruges til at lave billedet med. Det kommer fra at man i gamle dage ”stoppede blænden ned”. 1/50s er altså et stop mere end 1/100s). Du bør i øvrigt slå billedestabilisering fra, hvis du benytter stativ – de to ting arbejder ikke godt sammen – med mindre du bruger Canon, hvor stabiliseringslogikken opdager at du er på et stille stativ, og selv slår fra. Men nogle gange – eller ofte, har du bare brug for så lang lukkertid, at alverdens tricks ikke kan sikre dig et skarpt billede, og så er stativet uundværligt!
(more…)


F10 is my favorite aperture

Zack “one-light” Arias, Musik fotograf fra Atlanta, er igang med en meget åben process om at skifte til at være “Commercial Photographer” – og kører en masse spin på det… Den her video, er endnu een af ping-pong videoerne, Pro’erne imellem… Han kører især flittigt spin på Chase Jarvis’ initiativer, med en god portion humor.

Advarsel – du skal nok være mere end almindelig fotointeresseret, for at se humoren ;-)

Læs hele blog posten her


The very basics – kom igang med fotografering…

…Eller, ’Det der foto halløj ser sjovt ud – hvordan kommer jeg i gang?’, eller,’Jeg har et kamera, men hvordan tager jeg et billede?’, eller,’Jeg har totalt styr på det der fotohalløj – men hvordan er det nu liiiiige med det der lys og sådan?’, eller…. ? Der er mange spørgsmål der kan melde sig, uanset hvor avanceret, hvor nybegynder, hvor pro eller amatør man er når man roder med det dersens fotohalløj. Det er nok den primære grund til denne artikel – jeg vil forsøge at guide dig igennem junglen i en serie af artikler der omhandler, på et tidspunkt forhåbentligt, alle aspekter der er ved fotografering. Idéen er at hver artikel skal kunne læses enten separat omhandlende et specifikt emne, men endnu mere skal de kunne ses som en skridt-for-skridt guide der starter ved det helt basale som, ”Hvilket kamera skal jeg vælge?” igennem emner som ”Hvordan bruger jeg kameraet til at få de resultater jeg vil have?” og ”Ok, nu har jeg indset at kameraet blot er et værktøj – og det at skabe billeder kræver en masse andet!”.
(more…)


Adobe discusses Photoshop Creative Suite 5

Adobe discusses Photoshop Creative Suite 5

Det bliver spændende ;-)


Chase Jarvis Announces creativeLIVE

Så er Chase Jarvis på banen igen…

… som altid sprængfyldt med energi og gode idéer. Hans seneste brainchild er creativeLIVE.com (Lyder det ikke lidt som en adresse på Creative Labs gamle website for deres Live! serie? :p). Konceptet er simpelt, han har fået fingrene i en masse instruktører i kreative fag. Altså ikke kun fotografering, men også photoshop, maling, programmering whatever – og vi snakker store navne! Dealen er således: Det er gratis! Hvis altså du kan nå at fange Live udsendelsen (hvilket kan være lidt svært for os der U.S.Timezone handicappede :p). Hvis ikke du når at fange en Live webcast, eller vil gense den, eller finder den i arkivet kan du mod et mindre beløb, downloade den online. Dét er betalingsmodellen – altså, live streaming er gratis – efterfølgende download koster. Ikke dårligt. Hvad det kommer til at koste præcist, og om betaling bliver muligt for os i DK melder historien ikke noget om endnu – men spændende lyder det!

Check det ud her: www.creativelive.com