Archive for May, 2010

8Ball – tager guldet med hjem

…eller lidt om at tænke hurtigt, og arbejde under pres ;-)

Nephew’s nye VM sang er ..well… en Nephew sang, mere end det er en VM sang. Don’t get me wrong – jeg kan godt li’ Nephew; med Depeche Mode i blodet er det svært andet. Og deres nye sang, “Danish way to Rock” er også en fin een af slagsen. En fin Nephew sang altså, for den har ikke meget med en VM sang at gøre. 8Ball drengene, som jeg var ude for et stykke tid siden og skyde til en koncert derimod, har fanget idéen med en fodbold sang – og blandet med deres sædvanlige humor, en noget latrinær og barnlig en af slagsen vil nogen måske sige – og lad dem om det, så kan vi andre slå os på lårene af grin, er den et sikkert hit ;-) Har du ikke set den endnu ? Så kig da lige med her en gang:

Undertegnede, var på pletten for at skyde Behind-the-scenes footage og de “officielle billeder” til sangen. Vi skulle skyde, både i Københavns Centrum samt på Frem’s stadion i Valby, så der var lagt i skuffen til en masse fede billeder. Og en masse fede billeder var allerede begyndt at samle sig oppe i baghovedet – rød/hvide farver, glade mennesker og backdrops som Københavns Rådhus, Tivoli, Fodboldmål, grønsværen og hvad har vi. Desværre så skred drengenes plan noget, da vi skulle igang med at optage og de spurgte pænt, om jeg kunne træde til som vikar, for een fra teamet der havde lagt sig syg. Tilbage i bilen med grejet – øv; men en god dag skulle det nok blive, og vi fik skudt en masse videomateriale i KBH.
Næste dag, forgik på stadionet – og, i og med det var lukket område, og der altså kun var inviterede folk på settet, var jeg mere rolig ved at slæbe mit grej ind og lade det stå, mens jeg hjalp med de andre opgaver. Tanken var, at jeg kunne finde nogle pauser til at sætte lidt lys op og skyde ind imellem.

Lige da vi kom ind på stadion, blev jeg mødt af dette fantastiske syn:

Nice - her er min baggrund da!

En sektion, med næsten nye, og ens stolerækker i en kraftig orange farve – det var svært at skjule begejstringen – og teamet har nok tænkt sit, over tossen der gik og fotograferede stole – men jeg var klar over, at hvis jeg kun kunne vælge eet backdrop i løbet af dagen, så var det det her. Flotte mønstre i stolerækkerne, flotte farver der ville matche fint med den Dave Hill inspirerede stil jeg havde i tankerne og måske vigtigst af alt; det lå under halvtaget, så det var rimeligt beskyttet mod den smule regn der kom og samtidig lå det i skyggen, 1 måske 2 stop under hvad resten af stadion lå i – og det betyder en del, når man ikke har studiet med, men blot en håndfuld små speedlights ;-)

Ved første pause så jeg mit snit, til at kigge nærmere på min lille lokation, og gik over for at lave et par test skud. En løs framing- og eksponeringstest gav en god fornemmelse i maven – det skulle nok kunne fungere. Der var rigeligt med plads, til at kunne få både gruppen, Cheerleaders eller dem alle i samme frame, uden andre forstyrrende elementer. En baggrund må gerne være rodet, så længe den er ensformigt rodet – vi reagerer på faste mønstre uden forstyrrelser, ved at filtrere dem fra i hjernen. Der var ikke meget plads dog – hvis jeg skød lidt for bredt, ville der kommer trapper med – eller endnu værere, vinduerne oppe i toppen med en fuldstændigt overeksponeret himmel, jeg ikke ville kunne gøre noget ved (Se billedet ovenfor).
Der manglede dog lidt framing af billedet, og jeg tænkte at det ville jeg løse med flashen. Så jeg fandt en eksponering omkring 1.5-2.0 stop nede, satte en flash, som skulle blive min key, op på stativ, ca. 3 meter oppe (med masser af sandsække på!) og tog et test shot mere:

Framing med lys


Idéen er at skyde min key flash hen over hovedet på mine motiver, for at give en 3D feel ved at lyse en meget distinkt cirkel op af baggrunden, der giver en naturlig vignette i billedet, når det er taget lige forfra. Samtidig giver det en lækker fade-out af baggrunden, så den ikke bare stopper ved en stolerække. Samtidig er pladsen efterladt åben for at kunne give plads til evt. tekster og logoer – hvilket gør det endnu vigtigere at holde baggrunden deroppe lidt dæmpet.
Ganske fornuftigt nåede jeg lige at tænke, indtil de 5 minutters pause var slut og jeg blev kaldt tilbage! Næste pause kom lidt senere, og gav mig mulighed for at sætte resten af det lys jeg havde i tankerne, op og få et par eksponerings test. Jeg var fuldt ud klar over, at skulle jeg kunne hive mine motiver ud fra det travle videoshoot, ville der ikke være tid til at stå og rode med lyset – så jeg skulle have det hele klar til at tage de skud jeg nu engang kunne få. Jeg lånte “vagten” fra videoen i næste pause, til at finpudse lyset og eksponeringen – en 1/2 CTO gel på min key (som var min flash på stativ, lige for), og 2 u-modificerede flash mere som side/rim lights på et par clamps, monteret en god 3 meter ude i hver side på nabo sæderne, lidt tilbage. Det hele blev triggeret af et par PocketWizards eller tre (trusty old workhorses them!). 5 minutter:

Sweet - we're set to go!


Alt i alt, er det hele sat op og klar på 10 min – phew. Med lidt mere ro i maven, kunne jeg hellige mig de andre opgaver jeg havde fået på settet, indtil jeg så mit snit til at fange Cheerleaders’ne og få et par skud med dem alene. 4 minutter. Mens jeg havde dem stående der, fik jeg hentet drengene og fik et par skud med dem alle på samlet. 5 minutter mere. Igen, tilbage til arbejdet (det andet altså) og få de sidste videoer i kassen. Nu var alle trætte og ville hjem – men jeg manglede lige de sidste par skud af drengene, Ronnie Lennett, David Bertelsen og Jakob Hammer alene. Heldigivs var de stadig oplagte, omend godt beskidte, våde og trætte – men man tager hvad man kan få ;-) 5-10 minutter mere.

Retouchering er en vigtig ting. Enten som clean-up, egentlig manipulation eller blot for at ramme det rigtige feel i dine billeder. Og det er ikke noget man skal være bange for. Personligt er jeg en sucker for skarpe kontraster og mættede farver – og derfor tiltaler Dave Hill-looket mig, og det var det jeg havde i tankerne til det her shoot, omend ikke SÅ karikeret og tegneserie agtigt, som han gør det. Det var også det lyset var sat til, og billederne var taget med øje for. Hårdt, umodificeret lys, prangende farver på spillerdragterne og den noget hidsige baggrund – og jeg syntes det fungerer godt her. Der var en del retouch, og hvert billede har vel taget en god time i Photoshop at få plads, inklusive en halv times retouch… for de skulle alle have retouch og renses godt op, og for en gangs skyld skulle der arbejdes ligeså meget på drengene som på pigerne…. Pigerne skulle have den store tur, og have den lækre, pæne hud der går sig godt i det her look. Drengene også, men her var det ikke så meget hud (de må gerne være lidt rå i udtrykket) men de havde brugt de sidste 8 timer på at rode rundt i jorden ude på grønsværen og overhælde sig selv og de andre med vand og øl… så de var godt beskidte – og der lå en del arbejde i at få de nu røde trøjer, med hvide indtørrede mudderpletter og store våde skjolder, til at fremstå røde igen. Noget af et pille arbejde som resulterede i at en samlet skyde tid på en lille halv time i marken endte med omkring 6 timer foran computeren – men sådan er dét, og er idag en del af det at være fotograf – med mindre man har big bucks nok til bare at skyde, og få nogle andre til at retouche ;-)

Selvfølgelig er det vigtigt altid at få det bedst mulige resultat i kassen fra starten af, og noget jeg går meget op i – men nogle gange, er man bare ikke herre over alle ting.

Det samlede resultat af anstrengelserne, kan du se her – god fornøjelse:
Süperfad: Sony “Eye Candy”

“Eye Candy” – Sony BRAVIA HDTV

De fleste kender, eller har set dele af Sony’s “make.believe” kampagne. De store, flotte, farverige og surrealistiske reklamer på tv, der har det formål at vise hvor realistisk et Sony tv viser farver… eller noget i den dur. Flotte er de som regel; det seneste skud på stammen er produceret af Süperfad og kjämpe fint hvis du spørger mig – check det ud og se også lige, den alt for sparsomme, Behind the Scenes video på dette  link:

Superfad: Sony “Eye Candy”.


Manfrotto 055XPROB / 804RC2 kamera stativ – en anmeldelse

Manfrotto 055XPROB med 804RC2 3-vejs hovede

… Det absolut vigtigste stykke grej i den kategori der ikke bruger batterier, du kan finde på at købe som fotograf, er et stativ. Der er utallige scenarier, du kan risikere at skulle bruge det i – og der er ikke noget mere ærgerligt, end at skyde et billede du ved ikke bliver godt, fordi du burde have haft brugt stativ men ikke havde et – eller bare ikke havde det med.
Stativet er vigtigt til mange ting – det kan holde dit kamera steder, hvor det måske ikke er særligt sikkert du opholder dig, eller steder hvor din tilstedeværelse simpelthen ødelægger muligheden for at få billedet overhovedet (Dyre fotografi eksempelvis – sæt dit kamera på stativ med en fjernudløser, og chancen for du får et close-up af et egern vokser fra nul til ret høj ;-)
Men den absolut vigtigste egenskab ved stativet, er selvfølgelig at det hjælper med at stabilisere kameraet og få skarpe billeder – selv i scenarier, hvor lukkertiden er lang. Tommelfingerreglen for hvornår dine billeder stadigt bliver opfattet som skarpe af den menneskelige hjerne, ligger på ca. 1/blænden. Dvs. at skyder du på 100mm bør din lukkertid ikke være langsommere end 1/100s. God kameraførings teknik, kan give dig et halvt til et helt stop mere (her er Joe McNally’s Da Grip et godt trick at lære ;-) og selvfølgelig, billedestabilisering kan give så meget som 2 eller endda 3 stop mere. (Hvad er et stop ? Der kommer en artikel om det – men et stop, fordobler lyset der bruges til at lave billedet med. Det kommer fra at man i gamle dage ”stoppede blænden ned”. 1/50s er altså et stop mere end 1/100s). Du bør i øvrigt slå billedestabilisering fra, hvis du benytter stativ – de to ting arbejder ikke godt sammen – med mindre du bruger Canon, hvor stabiliseringslogikken opdager at du er på et stille stativ, og selv slår fra. Men nogle gange – eller ofte, har du bare brug for så lang lukkertid, at alverdens tricks ikke kan sikre dig et skarpt billede, og så er stativet uundværligt!
(more…)