Et sort hul

Der er et band, der i følge Youtube vinder mere og mere kult status – nemlig 8Ball. Midt 2009 debuterede de med en video, der præsenterede opskriften på et hit: Et fængende beat, en velproduceret lyd (med masser af auto-tune ;-) og en god portion humor i form af en tekst der måske ikke helt er så stueren som mange kunne ønske ;-) Jeg snakker selvfølgelig om “Klunker”, og hvis du ikke har set den endnu (og ellers ikke er for sart) er den et kig værd: Klunker på YouTube
De her drenge, der ikke kan høres på nogle af de landsdækkende radio kanaler pga. sarte programchefer, har forstået hvor powerful viral marketing er. Youtube counteren på den video er idag oppe på over 1.6 mio views og efterfølgeren, “Lady Gokker” er godt på vej med allerede 205.000+ hits.

Om man kan lide musikken eller ej, så er det svært at argumentere mod popularitet – “Well you could, but you’d be wrong” som en anden famøs kunster synger. Anyways, jeg er ramlet ind i dem og skal producere lidt billedemateriale for og af dem (mere om det i en senere post herfra), og hvad er mere naturligt end også at få et par billeder i kassen fra deres live koncerter rundt om i landet. Jeg mener, gratis adgang til fede musiksteder, masser af god fest, mulighed for at lave nogle rigtigt fede billeder og så er de samtidigt nogle fede fyre at hænge ud med – what more can you ask for ? Well – more damn light, is what you can ask for ;-) De spillede for nyligt på Musicon i Roskilde – “Party i Provinsen” og undertegnede var på pletten med et kamera. Jeg skal være ærlig – jeg er en kontrolfreak når det kommer til fotografi (læs mere om det hér), og hvis der er noget jeg ikke har til en koncert i en kæmpe lagerhal, fyldt med stive teenager i godt humør, så er det kontrol. Slet ikke når det virker som om arrangøren har glemt at betale lysregningen og det vildeste lys der er til stede, er floucerende lyspinde fra sen 80’erne der tydeligvis har fået en renæssance.
Det er måske lidt at overdrive, men når dansegulvet ser sådan ud:


f/2.8 - 1/160s @ iso1600 - 70mm


…og backstage ender med noget i denne stil:

f/2.8 - 1/60s @ iso1600 - 70mm


Ja, så er der altså ikke meget at arbejde med – scenen er et sort hul… med the occasional laserbeam lige i fjæset. Nåh – men leveres skal der sgu’, så den første halve time bruges på at luske rundt og måle lys; det står hurtigt klart at halv-automatikken ikke kan fungere. Jeg foretrækker normalt at skyde i Shutterspeed eller Aperture priority modes når der skal handles lidt hurtigt og der ikke er tid til at korrigere konstant, og så ellers skrue lidt eksponeringskompensation ind efter forholdende… nu er problemet bare, at ved en koncert af den type hvor beatet skifter hurtigere end jeg kan nå at trykke på knappen, der har lyset en tendens til at gøre det samme – automatikken er ubrugelig, så den står på manuel hele aftenen. Fokusen har også sine problemer i det lave lys, og det ender med et mix af kontinuerlig servo fokus suppleret med manuel fokus når nødvendigt. Jeg ender på en manuel setting på f/2.8, 1/125s, ISO 1600 med fuld skrue på image stabilisering, alt jeg ved om at holde et kamera korrekt og stabilt og så ellers sætte min lid til 5D2’s fantastiske støjhåndtering ved høj ISO. Det er dén manuelle setting, der med små justeringer, ender med at holde hele aftenen.

Det er min første koncertsession og jeg har ca. 10 minutter til at forevige det hele. Jeg har en assistent rendende i ryggen, så godt han nu kan følge med, klar med ekstra optik hvis jeg skulle finde på at skifte midt i det hele. Jeg ender med at køre hele sessionen på min 70-200 f/2.8 der, lidt som forventet, bare performer som en tysk traktor hele vejen igennem. (Findes der tyske traktorer? Dunno – men den misser ikke et beat hele aftenen ihvertfald, og hvis jeg var tysker og lavede en traktor ville den nok performe sådan her! ;-)

Alt-i-alt, er jeg ganske tilfreds med resultatet – og endnu vigtigere, bandet er også!

Resultatet? Det er her:One Response Subscribe to comments


  1. 8Ball – tager guldet med hjem – PikaBlog'en

    […] har ikke meget med en VM sang at gøre. 8Ball drengene, som jeg var ude for et stykke tid siden og skyde til en koncert derimod, har fanget idéen med en fodbold sang – og blandet med deres sædvanlige humor, en […]

    May 21, 2010 @ 13:25

Reply